O penězích se moc nemluví...

…ale ptá se mě na ně spousta lidí. Kolik stojí moje focení. Kolik platím modelům. Kolik platí modelové mě. Takže si to pojďme trochu rozebrat. A jestli vás zajímá cokoliv dalšího, můžeme to vzít při jednom.

Do svých fotografických projektů dávám peníze. Když jsem to vloni počítal, vyšlo mi že jedna fotka, kterou mám v portfoliu mě vychází na něco mezi 20-30ti tisíci korun. U sérií se to násobí, takže když ode mě vidíte sérii o pěti fotkách, stála většinou přesně tolik, kolik si myslíte. U focení v cizině je to většinou ještě horší, kvůli ubytování, letenkám a tak.

Jenže když se nad tím člověk zamyslí, je třicet tisíc korun na produkci fotky vlastně docela málo. Zvlášť když tam chci mít víc modelů, zajímavou lokaci, kostýmy nebo rekvizity. Takže jak to dělám? Často platím něčím jiným, než penězi.

Čas. Místo toho, abych platil stylistu, produkčního nebo kreslíře si spoustu věcí dělám sám. Zaprvé mě to baví, zadruhé mám kontrolu nad výsledkem, zatřetí ušetřím. Jasně, znamená to, že často strávím dny a noci přípravou focení, ale taky se toho spoustu nového naučím. Platit časem se mi osvědčilo. Nejde to ale samozřejmě vždycky.

Zážitek. Většinou se při focení pokouším o něco, co ještě nikdo neudělal. Postavit si celý postapo svět. Fotit v metru. Zapálit člověka. A tohle spoustu lidí zajímá. Chtěli by to vidět, zažít. Ať už proto, že jsou taky fotografové a chtějí se učit, nebo proto, že chtějí zažít něco velkého. Takhle sháním na focení asistenty, modely i komparz.

Fotky. Je spousta lidí, kteří tvoří. Dělají si kostýmy, opravdují historická auta nebo se věnují historickému šermu. A všichni chtějí fotky. Fotky dokážou jejich výtvory zachovat pro další generace a předvést je v jejich plné slávě. Mít svůj výtvor na epické fotce je často vrchol snažení. A platit fotkami je pro fotografa poměrně snadné.

Peníze. Takže do čeho dávám peníze? Většinou do věcí, které zadarmo sehnat nejde. Velkou část spolkne fyzická spotřeba věcí. Dýmovnice, benzín do agregátu a do aut, makeup. Druhou část tvoří lokace, které je někdy potřeba zaplatit. Třetí část pak specialisté, kteří jsou natolik vzácní, že už je nic z výše uvedeného nezajímá. Třeba kaskadéři, sokolníci, kadeřníci nebo profesionální modelky.

A když budu konkrétní, tak focení, které vidíte na videu mě stálo něco kolem osmdesáti tisíc korun. Platil jsem benzín a dopravu modelům, spoustu jídla a piva (aby se modelové měli dobře, když už dorazili), hromady filmového dýmu a dýmovnic, spotřební materiál kaskadérům a pyrotechnikům a nakonec dalšího retušéra, abych se z toho sám nezbláznil. Taky mě celý projekt stál dva měsíce života, o energii a nervech ani nemluvě. Takže takhle to dělám.

Previous
Previous

Stavím světy #2

Next
Next

Jak fotit na místech, kde se nedá fotit?