Píseň ohně, ledu a hokeje - Aneb jak (ne)zapálit Jágra

Na podzim minulého roku mě oslovila manažerka Jaromíra Jágra s neodolatelnou nabídkou. Rytíři Kladno vypadli z extraligy a do návratu zpět se rozhodli dát všechno. Ode mě potřebovali pomoci s kampaní, která by tento obří zápal komunikovala směrem k jejich fanouškům a sponzorům.

Vzhledem k tomu, že jsem měl zrovna pyromanské období, se všechny moje koncepty i myšlenky točily kolem ohně. Což se naštěstí k tématu zaprvé hodilo (odkazy na olympijskou pochodeň, vysoké pece v domovském Kladně nebo obří zápal týmu), zadruhé to byl v hokejovém světě tak neobvyklý nápad, že ho management týmu okamžitě podpořil. Shodli jsme se na konceptu hokejových rytířů, kteří nesou industriální oheň a zápal z Kladna, až do extraligy a obýváků diváků.

Poslední zbývající otázka byla jednoduchá. Jak moc si můžeme dovolit hlavní hvězdy Rytířů zapálit? Já jsem byl samozřejmě pro to, abychom šli do kampaně naplno. Obvolal jsem kamarády z kaskadérské společnosti FILMKA, řešili jsme, jak vyrobit nehořlavý dres, jak ochránit posvátný Jágrův účes a jak to navíc celé provést bez újmy na zdraví. Po dlouhém vyjednávání s managementem klubu ale naštěstí zvítězil zdravý rozum (jejich, ne můj :))). Poslední hřebíček do rakve mého velkolepého konceptu o hořícím Jágrovi pak byla reakce tchýně, které jsem se o focení zmínil, a která mi pod hrozbou odepření všech budoucích bábovek a hlídání dětí zakázala jakkoliv ohrozit národního hrdinu.

Jak zapálit led?

Nakonec jsme se tedy shodli na tom, že zapálíme jen led, puk a hokejku. I tak to ale znamenalo několik dalších kol výzkumu, se kterými mi laskavě pomáhali odborníci na oheň ze skupiny Pyroterra. Museli jsme prakticky vyzkoušet, jak nejlépe zapálit led (kevlarové lano, napuštěné hořlavou směsí, která vzplane i při nízkých teplotách), jak zapálit puk (na míru vyrobený puk z kevlaru) a nakonec jak zapálit hokejku tak, aby plamen pokud možno nepokračoval i na hráče (výrobní tajemství, doma to rozhodně nezkoušejte).

Jak to nasvítit?

Samotné focení pak už bylo relativně jednoduché. Na stadion jsme dorazili několik hodin před hlavními hvězdami Jágrem a Plekancem. Bylo potřeba nazkoušet pózy (které byly poměrně dynamické), provést poslední ostré testy s ohněm a celou scénu nasvítit.

U světla se ještě na chvíli zastavím. Celé focení se odehrávalo na relativně tmavém zimním stadionu v Kladně. I přesto, že jsme celý stadion rozsvítili, světla pořád nebyl dostatek k tomu, abychom zmrazili pohyb a vykreslili oheň tak, aby měl strukturu a tím pádem i dynamiku, kterou si koncept zasluhoval. Tohle jsem zjistil už před focením při testech, takže jsme si na focení dovezli další světla, kterými jsme scénu doplnili.

Šlo o extrémně výkonné fresnely FOMEI LED WIFI-750F, doplněné menšími brášky o výkonu 300 a 480W. Všechny tyto zdroje mají skvělou funkci dvojbarevného světla, takže jsme mohli svítit kombinací studeného (led, stadion a noc) a teplého (oheň) světla. Výkonu jsme měli k dispozici také dost, takže se nám povedlo pohyb i oheň zmrazit tak, jak si zasluhovaly.

Navíc jsme použili ještě jeden trik, který nám usnadnil život a hokejistům pohyb. Abychom se vyhnuli kabelům, které se pletly hokejistům do cesty, napájeli jsme všechna světla z bateriových generátorů Ecoflow (Delta 1300 a River 600). Každé světlo mělo svůj vlastní generátor, umístěný na stativu a celá práce se světly se tak stala téměř stejně pohodlnou, jako kdybychom používali záblesky.

Pro maximální kvalitu výstupu jsme celou kampaň fotili na středoformátový Hasselblad H6D-100C, takže na plakátech, které teď visí na stadionu i na billboardech uvidíte každý vlásek z Jágrova účesu.

Kamera, klapka, akce!

Focení samotné už zabralo pro každého hlavního hrdinu několik málo minut. Hokejista přijel, vzájemně jsme se představili, vysvětlil jsem jim, jaký pohyb od nich budu potřebovat, dvakrát třikrát jsme ho společně nacvičili a šlo se na věc. Zapálili jsme ohnivou čáru, zapálili jsme puk i hokejku, já jsem odpočítal začátek, hokejista se rozjel a za proslulého chroupnutí závěrky Hasselbladu jsme měli hotovo. A mě až po cestě domů pomalu docházelo, že jsem opravdu fotil Jágra a že se mi ho opravdu povedlo (částečně) zapálit. Zážitek na celý život. Sladkou třešničkou na dortu je pak včerejší vítězství, díky kterému se Rytířům opravdu povedlo dostat zpátky do extraligy.

Previous
Previous

212. taktická letka Čáslav

Next
Next

Vznik série Pustina - Část třetí