212. taktická letka Čáslav

Mám pro vás další pokračování našeho fotografického putování, které provozujeme pro AČR. Tentokrát jsme byli opět v Čáslavi, jen jsme místo Gripenů fotili bitevníky L-159 Alca. Což jsou mimochodem naprosto nádherná a elegantní letadla.

Byl tam jeden vtipně/děsivý moment při focení, o kterém vám musím říct. Nerozumně piloty poprosil, jestli by mohli tentokrát jít opravdu blízko ke kameře. Doslovně jsem to myslím popsal 'abych na tebe mohl plivnout'.

Při focení jsem pak visel z kraje rampy dopravního letadla Casa. Alca se přibližuje, přibližuje, já koukám do hledáčku a fotím. A najednou koukám, že už se mi tam na 24mm nevejde celá. To mi přislo trochu divné, takže jsem dal foťák dolů a strašně se lekl, protože široké ohnisko zkreslovalo a naživo to vypadalo, jako když nám chce stíhačka vlézt čumákem do letadla. Fuj.

Krom toho si myslím, že se nám povedlo jedno světové prvenství. Jako vůbec první jsme udělali rolujícího letadla, s mlhostrojem a za jízdy. Ale o tom třeba někdy příště.

Nebudu lhát. Na tohle video jsem fakt pyšný. Je za ním hrozně moc stresu, času, slz a úsilí jak při natáčení, tak pak v postprodukci. Tak snad se vám bude líbit!

A teď malé technické okénko. Protože jsme letadla netočili poprvé, nýbrž podruhé, rozšoupli jsme se tentokrát i s technikou (a taky pyro-technikou, ale o tom jindy :)). Natáčeli jsme v průběhu tří dní. První den z rampy dopravního letadla Casa, druhý den nízké přelety a shazování bomb, třetí den zpět na základně. Hlavní kamera byla Sony FX9, krom toho jsme ale používali i bezzrcadlovky Sony a Canon, dohromady běželo místy až 6 kamer.

Hlavní hvězda show tu ale byly akční kamery od Insta360 (konkrétně model R s velkým palcovým čipem), které jsme drze namontovali úplně všude. Do kokpitu, na křídlo, elektrikářskou páskou na podvěšený kanón (pssst!). Fascinující na nich je, že mají super ostrý a detailní obraz, relativně málo šumu a točí do 6K LOGu, takže se to pak super barví. Kam se hrabou všechny GoPro nesmysly. Jestli občas potřebujete malou akční kameru, která produkuje obraz, co nevypadá jako z malé akční kamery, můžu jenom doporučit.

Previous
Previous

A co máš za foťák?

Next
Next

Píseň ohně, ledu a hokeje - Aneb jak (ne)zapálit Jágra